ßßß Cookit - przepis na Portobello - kolorowa pizzerka z parowaru

Portobello - kolorowa pizzerka z parowaru

nazwa

Wykonanie

Pieczarki bardzo lubię i często używam w swoich potrawach. Mają mało kalorii i można je dodawać do bardzo wielu dań. Ostatnio będąc na zakupach trafiłem na Portobello, jest to duża, brązowa pieczarka o lekko słodkawym smaku. Z racji swoich rozmiarów, nadaje się idealnie do nadziewania ją innymi składnikami :)
Ten kto czytał zakładkę o mnie na blogu, wie, że to pizza przyczyniła się do mojej przygody z parowarem :) Nadziewane Portobello widziane z góry przypomina mi trochę pizzę :) Oczywiście jest dużo smaczniejsze i zdrowsze :) Ale postanowiłem danie nazwać kolorową pizzerką :)
Składniki :
2 pieczarki Portobello
3 papryczki chili ( zielona, czerwona i żółta)
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
8 cebulek perłowych
4 suszone pomidory
szczypiorek
1 łyżka startej mozzarelli
Pieczarki delikatnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Papryczki chili myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki.
Szczypiorek myjemy i kroimy.
Plastry szynki szwarcwaldzkiej kroimy również na małe kawałki.
Do środka kapeluszy pieczarek wkładamy po 2 suszone pomidory i po 3 cebulki perłowe. Następnie większość kawałków szynki, papryczek i szczypiorku. Posypujemy startą mozzarellą i na wierzch kładziemy po cebulce perłowej i resztę składników, które nam zostały.
Portobello układamy na folii aluminiowej w parowarze, pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy urządzenie na 7 minut.
Gdy urządzenie się wyłączy, przekładamy pizzerki na talerz czy deseczkę i można się zajadać :)
Czekam na Wasze opinie, komentarze czy uwagi :) A także na zdjęcia Waszych dań inspirowanymi moimi przepisami :)
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/04/portobello-kolorowa-pizzerka-z-parowaru.html