Wykonanie
Jak każdy dobrze wie, gdy przychodzi fala upałów trzeba się chłodzić.
Sorbety są mistrzami chłodzenia i zawsze się sprawdzają w kryzysowych sytuacjach. Mimo, że ja od "wieków" robię
sorbety w jeden sposób, to poszperałam w necie i sprawdziłam jak to robią mistrzowie. "...Na początek zagotowujemy
wodę, dodajemy
cukier..." NIE. To zbyt skomplikowane.Może mój
sorbet nie jest typowym, ale jednak jest banalnie prosty i na przygotowanie starczy nam kilka minut. Polecam ;]
Co potrzebujemy:1 szklanka mrożonych
jagód0,5 szklanki
kefiru1/3 szklanki
cukruok 9 kostek
lodu1. Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Gotowy
sorbet przelewamy do kartonika po lodach i wstawiamy na ok 1 godzinę do zamrażarki.Jemy
solo lub gdy stopnieją używamy jako polewę do deserów. Obie wersje super ;]