ßßß Cookit - przepis na Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

nazwa

Wykonanie

Przepis na babkę wielkanocną czekał na publikację od ... roku:)
Postanowiłam go jednak umieścić, ponieważ babka smakowała wyśmienicie.
I na pewno skorzystam z tego przepisu ponownie.
A w związku z tym, że święta tuż tuż, to i moja babka wychodzi dziś na światło dzienne!
Śmietankowa, puszysta i bardzo smaczna - tyle mogę o niej powiedzieć:)
W sam raz na święta.
U mnie jak zwykle - praktycznie bez dekoracji.
Można jednak polać babkę lukrem lub roztopioną czekoladą.
Pozdrawiam przedświątecznie,
Asia
Składniki:
200 g masła (w temp. pokojowej)
1 i 1/4 szklanki cukru
4 jajka (w temp. pokojowej)
1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki śmietanki kremowej (30%)
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku
(miksując po minimum 3 minuty po każdym dodanym jajku).
Do ubitej masy dodać połowę mieszanki mąk i połowę śmietanki - zmiksować na jednolitą masę.
Dodać resztę mąki i śmietanki oraz sok z cytryny i dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę przelać do formy na babkę (wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką).
Masa powinna formę wypełniać do połowy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Ostudzoną babkę udekorować lukrem lub czekoladą lub cukrem pudrem.
Smacznego!
P.S. Przepis na babkę wielkanocną pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/04/babka-wielkanocna.html