Wykonanie
Przepis na babkę wielkanocną czekał na publikację od ... roku:)Postanowiłam go jednak umieścić, ponieważ babka smakowała wyśmienicie.I na pewno skorzystam z tego przepisu ponownie.A w związku z tym, że święta tuż tuż, to i moja babka wychodzi dziś na światło dzienne!

Śmietankowa, puszysta i bardzo smaczna - tyle
mogę o niej powiedzieć:)W sam raz na święta.U mnie jak zwykle - praktycznie bez dekoracji.Można jednak polać babkę lukrem lub roztopioną
czekoladą.

Pozdrawiam przedświątecznie,
AsiaSkładniki:200 g
masła (w temp. pokojowej)1 i 1/4 szklanki
cukru4
jajka (w temp. pokojowej)1 i 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej4 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
śmietanki kremowej (30%)1 łyżka
soku z cytrynyPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z
mąką pszenną i
proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym
jajku(miksując po minimum 3 minuty po każdym dodanym
jajku).Do ubitej masy dodać połowę mieszanki mąk i połowę
śmietanki - zmiksować na jednolitą masę.Dodać resztę
mąki i
śmietanki oraz
sok z cytryny i dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.Masę przelać do formy na babkę (wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą lub
mąką).Masa powinna formę wypełniać do połowy.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut (do suchego patyczka).Ostudzoną babkę udekorować lukrem lub
czekoladą lub
cukrem pudrem.Smacznego!P.S. Przepis na babkę wielkanocną pochodzi ze strony Kwestia Smaku.