Wykonanie
Kasza jaglana i gryczana to ostatnio składnik numer 1 w mojej kuchni.
Kaszę lubimy wszyscy, więc bezproblemowo stała się ona dodatkiem do każdego posiłku.Na słono i na słodko:)

Dlatego dzisiaj chciałam podzielić się z
Wami przepisem na (totalnie eksperymentalne, ale udane:))
pomarańczowe ciasto z
kaszy jaglanej.Bardzo intensywne w smaku, a więc bardzo
pomarańczowe, mięciutkie i aromatyczne.A co najważniejsze - można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia.A nawet należałoby się takim
ciastem zajadać kilka
razy dziennie - jest bardzo zdrowe:)

Pomarańczowe ciasto z
kaszy jaglanej to deser lub słodkie śniadanie idealne dla osób na diecie, bezglutenowców i wszystkich wielbicieli
kaszy jaglanej.Nie zawiera
mąki,
jajek,
drożdży i innych dodatków.Jest bardzo, ale to bardzo proste do przygotowania.I na prawdę zaskakująco smaczne:)

Całkiem niedawno przygotowałam podobne ciasto - z
kaszy jaglanej i
jabłek.Jest równie smaczne, ale postanowiłam lekko zmodyfikować podstawowy przepis.Najpierw
kaszę jaglaną ugotowałam w
soku pomarańczowym, a dopiero później zapiekłam w formie. Dzięki temu skrócił się czas pieczenia ciasta i miałam pewność, że
kasza będzie mięciutka,a ciasto zwarte i kształtne.Pozdrawiam,
Asia
Składniki:300 g surowej
kaszy jaglanejsok wyciśnięty z 5 dużych
pomarańczy1 łyżka esencji waniliowej lub 1 opakowanie
cukru waniliowego (bio)kilka łyżek
syropu z agawy (do smaku)Przygotowanie:Wycisnąć sok z
pomarańczy.Surową
kaszę jaglaną przelać wrzątkiem.Sok przelać do garnka, dodać
kaszę, esencję
waniliową i kilka łyżek
syropu z agawy.Gotować całość do miękkości.Ugotowaną
kaszę odstawić, przykryć pokrywką i odczekać ok. 10-15 min.
Kaszę przełożyć do natłuszczonej (opcjonalnie: dodatkowo oprószonej
bułką tartą) foremki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.Piec ok. 45 minut lub do zrumienienia się brzegów ciasta.Smacznego!