Wykonanie
Niedawno na blogu umieściłam przepis na
chleb gryczany - bezglutenowy.Pierwszy bochenek wyszedł mi znakomity (co zresztą widać było na zdjęciach),drugi natomiast, który zrobiłam kilka dni później, to była porażka...Postanowiłam nie dać za wygraną i dopracować przepis.U mnie często tak bywa - potrawy, czy wypieki, które przygotowuję po raz pierwszy udają się rewelacyjnie. Drugie podejście bywa mniej udane...Trzecie jednak to już zupełnie inna historia.Udana...Dlatego dzisiaj dwie wersje tego pysznego
chleba - z
kaszą gryczaną i z ziarnami.



Przygotowując oba bochenki
chleba ponownie zorientowałam się szybko,gdzie popełniłam błąd poprzednio. A nawet nie jeden.Po pierwsze źle ustawiałam wagę (każdy, kto piecze wie, że precyzja to podstawa...).
Wody dodałam za dużo...Po drugie użyłam zbyt małej foremki...Jak to wyglądało w praktyce?Ciasto na
chleb było zbyt wodniste i po spędzeniu kilku chwil w piekarniku wyglądało jak lawa wylewająca się z czynnego wulkanu... Część tej lawy skamieniała na blasze do pieczenia, część zaś zamieniła się w bezkształtny i trudny do wyjęcia z formy kulinarny twór...Po zaciętej walce na noże foremka musiała powędrować do śmieci, a
chleb... Szkoda pisać.Ale kto nie popełnia błędów...Dzisiejszy wypiek, po dopracowaniu przepisu, z dumą
mogę jednak zaprezentować na blogu:)

Chleb gryczany jest bardzo dobry w smaku i lekko wilgotny w konsystencji.Posmakuje nie tylko osobom na diecie bezglutenowej, ale wszystkim tym, którzy uwielbiają
kaszę gryczaną. Chociaż nie należy się spodziewać bardzo wyraźnego posmaku
kaszy w tym
pieczywie.Przepis dopracowany umieszczam poniżej. Poprzedni wpis również poprawiłam:)Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (1 duży bochenek - forma 26 na 10 cm):500 g
mąki gryczanej1 opakowanie suchych
drożdzy (7g)4 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli2 łyżki
oleju roślinnego425 ml lekko ciepłej
wody (ok. 26 stopni)1 torebka ugotowanej
kaszy gryczanej lub garść (dwie)
nasion słonecznikaPrzygotowanie:Wszystkie składniki (oprócz
kaszy i nasion) miksować przez kilka minutdo uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno przypominać gęstą
śmietanę.Dodać
kaszę i nasiona - wymieszać dokładnie.Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej
olejem roślinnym i odłożyć w ciepłe miejsce (na ok. 45-60 minut) do wyrośnięcia.Przed pieczeniem
chleb posmarować odrobiną
oleju.Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 40 minut.Smacznego!