ßßß Cookit - przepis na Chleb gryczany raz jeszcze - dwie wersje

Chleb gryczany raz jeszcze - dwie wersje

nazwa

Wykonanie

Niedawno na blogu umieściłam przepis na chleb gryczany - bezglutenowy.
Pierwszy bochenek wyszedł mi znakomity (co zresztą widać było na zdjęciach),
drugi natomiast, który zrobiłam kilka dni później, to była porażka...
Postanowiłam nie dać za wygraną i dopracować przepis.
U mnie często tak bywa - potrawy, czy wypieki, które przygotowuję po raz pierwszy udają się rewelacyjnie. Drugie podejście bywa mniej udane...
Trzecie jednak to już zupełnie inna historia.
Udana...
Dlatego dzisiaj dwie wersje tego pysznego chleba - z kaszą gryczaną i z ziarnami.
Przygotowując oba bochenki chleba ponownie zorientowałam się szybko,
gdzie popełniłam błąd poprzednio. A nawet nie jeden.
Po pierwsze źle ustawiałam wagę (każdy, kto piecze wie, że precyzja to podstawa...).
Wody dodałam za dużo...
Po drugie użyłam zbyt małej foremki...
Jak to wyglądało w praktyce?
Ciasto na chleb było zbyt wodniste i po spędzeniu kilku chwil w piekarniku wyglądało jak lawa wylewająca się z czynnego wulkanu... Część tej lawy skamieniała na blasze do pieczenia, część zaś zamieniła się w bezkształtny i trudny do wyjęcia z formy kulinarny twór...
Po zaciętej walce na noże foremka musiała powędrować do śmieci, a chleb... Szkoda pisać.
Ale kto nie popełnia błędów...
Dzisiejszy wypiek, po dopracowaniu przepisu, z dumą mogę jednak zaprezentować na blogu:)
Chleb gryczany jest bardzo dobry w smaku i lekko wilgotny w konsystencji.
Posmakuje nie tylko osobom na diecie bezglutenowej, ale wszystkim tym, którzy uwielbiają kaszę gryczaną. Chociaż nie należy się spodziewać bardzo wyraźnego posmaku kaszy w tym pieczywie.
Przepis dopracowany umieszczam poniżej. Poprzedni wpis również poprawiłam:)
Pozdrawiam,
Asia
Składniki (1 duży bochenek - forma 26 na 10 cm):
500 g mąki gryczanej
1 opakowanie suchych drożdzy (7g)
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju roślinnego
425 ml lekko ciepłej wody (ok. 26 stopni)
1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej lub garść (dwie) nasion słonecznika
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz kaszy i nasion) miksować przez kilka minut
do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę.
Dodać kaszę i nasiona - wymieszać dokładnie.
Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej olejem roślinnym i odłożyć w ciepłe miejsce (na ok. 45-60 minut) do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem chleb posmarować odrobiną oleju.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 40 minut.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/03/chleb-gryczany-raz-jeszcze-dwie-wersje.html