Wykonanie
Ostatnio coraz częściej sięgam po
pieczywo bezglutenowe. Z wielu powodów.Najpierw chciałam po prostu sprawdzić, czy
chleb bezglutenowy może być smaczny i czy łatwo go przygotować...Później jednak dowiedziałam się o tym, że jedynie takie
pieczywomoże znaleźć się w mojej codziennej diecie.Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić się z
Wami przepisem na bardzo prosty i jednocześnie pyszny
chleb gryczany.

Chleb gryczany ma specyficzny smak, dlatego polubią go Ci, którzy lubią też
kaszę gryczaną.Ma ładny kolor i jest lekko wilgotny w środku.No i przede wszystkim - taki
chleb to samo zdrowie!Aby go przygotować nie potrzeba żadnych specjalnych urządzeń.Wystarczy kilka składników i odpowiednia foremka.Plus troszkę cierpliwości i
chleb gotowy:)


Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (1 duży bochenek
chleba):500 g
mąki gryczanej1 opakowanie (7 g) suchych
drożdży1 łyżeczka
soli4 płaskie łyżeczki
cukru2 łyżki
oleju roślinnego400 g (ok. 425 ml) lekko ciepłej
wody (26 stopni)1 torebka ugotowanej
kaszy gryczanejPrzygotowanie:Do dużego naczynia wsypać
mąkę, dodać
drożdże,
cukier,
sól,
olej roślinny i
wodę.Z pomocą robota kuchennego lub miksera miksować składniki przez ok. 5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji.Dodać ugotowaną
kaszę gryczaną i ponownie wymieszać.Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki do
chleba i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(ok. 45-60 mniut, ciasto powinno podwoić objętość w tym czasie).Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni (bez termoobiegu) przez 40 minut.Smacznego!