Wykonanie
Witajcie! Mamy weekend majowy. Dla jednych długi, dla innych bardzo długi:) To czas spotkań z rodziną, ze znajomymi i przyjaciółmi, a także wyjazdów i wycieczek. Wiosna w pełni, trochę ciepło, trochę pada:) Tradycyjnie i oficjalnie otwieramy wtedy sezon grillowy. I tak jak niekoniecznie przepadam za
karkówką z grilla, tak bardzo cenię sobie czas spędzony na świeżym powietrzu PRZY grillu:) Jednak jakiś czas temu dotarło do mnie, że grillowanie nie musi ograniczać się do wrzucenia na ruszt kawałków
karkówki i
kiełbasy, podanych z
chlebem i
musztardą, ewentualnie z
ketchupem. To oczywiście też ma swój urok! Jednak jednocześnie jest to fantastyczna okazja do kulinarnych eksperymentów!

Zawsze, kiedy myślę o niekonwencjonalnym grillowaniu sięgam po książkę kucharską "Indian food made easy". Pełno tam przepisów na szaszłyki, hamburgery, wrapy, wspaniałe
jogurtowe sosy "raita" i mój ulubiony chlebek "naan". Powstaje z tego na prawdę niesamowita uczta:) Już niedługo zaprezentuję przepisy na wszystkie te pyszności...W związku z tym, że przepisów, którymi chciałabym się z
Wami podzielić mam wiele, zacznę od końca, czyli od słodkości, które pojawiły się na moim majowym
stole. Reszta przepisów na bieżąco:)Jako lekka słodka przekąska po grillowej uczcie, na
stole pojawiły się
czekoladowe pralinki:) Można o nich powiedzieć tylko jedno - są banalnie proste w wykonaniu i smakują wyśmienicie. Tak więc nie
będę się na ich temat zbyt obszernie rozpisywać... Po prostu spróbujcie:)Pralinki, które dzisiaj prezentuję to połączenie rozpuszczonej w kąpieli
wodnej czekolady z chrupiącymi i lekko słonymi
płatkami kukurydzianymi, ubrane w kolorowe papilotki. I to by było na tyle, jeśli chodzi o przepis:)
Czekoladę można wybrać taką, jaką się lubi. Ja wybieram gorzką lub z dodatkiem
pomarańczy...Zachęcam do wypróbowania przepisu. Niedługo spodziewajcie się wielu propozycji na wiosenno-letnie grillowanie, domowe
pieczywo i słodkości:)Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:2 tabliczki
czekolady4 szklanki
płatków kukurydzianychPrzygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. W garnku zagotowujemy szklankę
wody. Na garnek stawiamy miskę, pamiętając aby jej spód nie dotykał gotującej się
wody. Wrzucamy połamaną na kawałki
czekoladę i czekamy, aż się rozpuści. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na kilka minut.Do
czekolady wsypujemy
płatki kukurydziane i mieszamy.
Czekolada ma pokryć każdy płatek.Masę przekładamy do papilotek i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.Smacznego!