Wykonanie
Odkąd pierwszy raz przygotowałam "cudowny"
chleb, składający się w zasadzie z samych ziaren, pestek i nasion, wiedziałam, że przepis ten wykorzystam ponownie i wiele
razy. I tak właśnie postała nieco inna jego wersja - z
pestkami dyni i
płatkami orkiszowymi. Jedyne co
mogę dodać to to, że
chleb wyszedł jeszcze lepszy:) A w związku z tym, że wiele już o cudownym
chlebie pisałam, dzisiaj ograniczę się do kilku - mam nadzieję zachęcających - zdjęć:



Zachęcam do wypróbowania przepisu na ten niesamowity
chleb.Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:135 g pestek dyni90 g
siemienia lnianego65 g
migdałów w płatkach145 g
płatków orkiszowych4 łyżki nasion babki płesznik1 łyżeczka
soli1 łyżka
syropu klonowego3 łyżki roztopionego
oleju kokosowego350 ml
wodyPrzygotowanie:W misce nr 1 połączyć suche składniki: wszystkie ziarna,
płatki, nasiona i
orzechy +
sól.W misce nr 2 połączyć składniki mokre:
wodę,
syrop klonowy i
olej kokosowy.Zawartość obu misek połączyć ze sobą. Przełożyć do prostokątnej formy "keksówki", owinąć folią spożywczą i odstawić na minimum 2 godziny. Najlepiej dłużej.
Chleb pieczemy dwuetapowo. Najpierw wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Po tym czasie
chleb wyciągamy z formy i wstawiamy go ponownie do piekarnika. Pieczemy w 175 stopniach przez kolejne 40 minut.
Chleb musimy całkowicie wystudzić przed pokrojeniem.Smacznego!P.S. Przepis na "Cudowny
chleb z
pestkami dyni" powstał w oparciu o przepis na "
chleb odmieniający życie" z bloga "Moje Wypieki".