ßßß Cookit - przepis na "Cudowny" chleb z pestkami dyni

"Cudowny" chleb z pestkami dyni

nazwa

Wykonanie

Odkąd pierwszy raz przygotowałam "cudowny" chleb, składający się w zasadzie z samych ziaren, pestek i nasion, wiedziałam, że przepis ten wykorzystam ponownie i wiele razy. I tak właśnie postała nieco inna jego wersja - z pestkami dyni i płatkami orkiszowymi. Jedyne co mogę dodać to to, że chleb wyszedł jeszcze lepszy:) A w związku z tym, że wiele już o cudownym chlebie pisałam, dzisiaj ograniczę się do kilku - mam nadzieję zachęcających - zdjęć:
Zachęcam do wypróbowania przepisu na ten niesamowity chleb.
Pozdrawiam,
Asia
Składniki:
135 g pestek dyni
90 g siemienia lnianego
65 g migdałów w płatkach
145 g płatków orkiszowych
4 łyżki nasion babki płesznik
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
350 ml wody
Przygotowanie:
W misce nr 1 połączyć suche składniki: wszystkie ziarna, płatki, nasiona i orzechy + sól.
W misce nr 2 połączyć składniki mokre: wodę, syrop klonowy i olej kokosowy.
Zawartość obu misek połączyć ze sobą. Przełożyć do prostokątnej formy "keksówki", owinąć folią spożywczą i odstawić na minimum 2 godziny. Najlepiej dłużej.
Chleb pieczemy dwuetapowo. Najpierw wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Po tym czasie chleb wyciągamy z formy i wstawiamy go ponownie do piekarnika. Pieczemy w 175 stopniach przez kolejne 40 minut.
Chleb musimy całkowicie wystudzić przed pokrojeniem.
Smacznego!
P.S. Przepis na "Cudowny chleb z pestkami dyni" powstał w oparciu o przepis na "chleb odmieniający życie" z bloga "Moje Wypieki".
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/05/cudowny-chleb-z-pestkami-dyni.html