ßßß Cookit - przepis na Carpaccio z ananasa z miętą i czerwonym pieprzem

Carpaccio z ananasa z miętą i czerwonym pieprzem

nazwa

Wykonanie

Witajcie!
Wygląda na to, że wiosna zbliża się wielkimi krokami. Wreszcie! Wszyscy czekamy na słońce, zieleń, świeże warzywa i owoce. Dlatego dzisiaj prezentuję lekką przekąskę inspirowaną wiosennymi barwami, która może być również świetnym deserem po obfitym obiedzie. To danie zdecydowanie lekkie, a przy tym bardzo smaczne.
Zachęcam i pozdrawiam wiosennie,
Asia
Składniki (dla 4 osób):
1 świeży ananas (ten w zalewie się nie sprawdzi)
ok 10 ziaren czerwonego pieprzu
garść liści świeżej mięty
sok z 1 limonki lub cytryny
łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Ananasa obrać i pokroić na cienkie listki/kawałki
Przygotować dressing: posiekaną miętę połączyć z sokiem z limonki lub cytryny, dodać cukier i zmiażdżone ziarna czerwonego pieprzu.
Pokrojonego ananasa ułożyć na talerzu i skropić dressingiem.
Carpaccio można udekorować całymi ziarnami pieprzu i liśćmi mięty.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/04/carpaccio-z-ananasa-z-mieta-i-czerwonym.html