Wykonanie
Pierogi z
serem na słodko to ulubiona wersja pierogów jakichkolwiek mojego synka, na szczęście
mogę je już bez przeszkód przyrządzać, od czasu gdy wymyśliłam przepis na bezglutenowe ciasto pierogowe . Bardzo polecam, spróbujcie tych pierogów, są naprawdę fantastyczne, jako alternatywa do znanych wszystkim ruskich pierogów czy też pierogów leniwych. Serdecznie polecam :-)* * *Składniki (proporcja składników dla 4-5 osób):Ciasto:bezglutenowe ciasto pierogoweFarsz:300 g
twarogukilka łyżek
cukru1
żółtko1 opakowanie bezglutenowego budyniu
waniliowego lub
śmietankowegoPonadto: gęsta
śmietanaWykonanie:
1. Ciasto wykonujemy wg przepisu na ciasto, które zalinkowałam powyżej. Ciastu dajemy chwilę odpocząć w misce pod przykryciem. W tym czasie przyrządzamy farsz.
Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, sypiemy tyle
cukru ile uznajemy że potrzeba, mieszamy.
2. Dodajemy
żółtko i mieszamy.
3. Dodajemy suchy
budyń, mieszamy i farsz gotowy.
4. Czas na ciasto. Jest bardzo wdzięczne. Odcinamy kawałek, pozostałość chowamy do miski pod przykryciem, rozwałkowujemy delikatnie, wykrawamy kółka szklanką, pozostałość ciasta zbieramy i chowamy do miski pod przykryciem.
5. Nakładamy farsz łyżeczką, sklejamy brzegi i pierożek gotowy.
6. Układam pierożki na ręczniku papierowym i przykrywam ściereczką, by nie wyschły.
7. Gotujemy pierożki partiami w osolonym wrzątku 3-4 minuty po wypłynięciu. Podajemy z kleksem kwaśnej
śmietany i lekko posłodzone. Przepyszne. Smacznego :-)