ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe pierogi z serem na słodko

Bezglutenowe pierogi z serem na słodko

nazwa

Wykonanie

Pierogi z serem na słodko to ulubiona wersja pierogów jakichkolwiek mojego synka, na szczęście mogę je już bez przeszkód przyrządzać, od czasu gdy wymyśliłam przepis na bezglutenowe ciasto pierogowe . Bardzo polecam, spróbujcie tych pierogów, są naprawdę fantastyczne, jako alternatywa do znanych wszystkim ruskich pierogów czy też pierogów leniwych. Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcja składników dla 4-5 osób):
Ciasto:
bezglutenowe ciasto pierogowe
Farsz:
300 g twarogu
kilka łyżek cukru
1 żółtko
1 opakowanie bezglutenowego budyniu waniliowego lub śmietankowego
Ponadto: gęsta śmietana
Wykonanie:
1. Ciasto wykonujemy wg przepisu na ciasto, które zalinkowałam powyżej. Ciastu dajemy chwilę odpocząć w misce pod przykryciem. W tym czasie przyrządzamy farsz. Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, sypiemy tyle cukru ile uznajemy że potrzeba, mieszamy.
2. Dodajemy żółtko i mieszamy.
3. Dodajemy suchy budyń, mieszamy i farsz gotowy.
4. Czas na ciasto. Jest bardzo wdzięczne. Odcinamy kawałek, pozostałość chowamy do miski pod przykryciem, rozwałkowujemy delikatnie, wykrawamy kółka szklanką, pozostałość ciasta zbieramy i chowamy do miski pod przykryciem.
5. Nakładamy farsz łyżeczką, sklejamy brzegi i pierożek gotowy.
6. Układam pierożki na ręczniku papierowym i przykrywam ściereczką, by nie wyschły.
7. Gotujemy pierożki partiami w osolonym wrzątku 3-4 minuty po wypłynięciu. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i lekko posłodzone. Przepyszne. Smacznego :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/08/bezglutenowe-pierogi-z-serem-na-sodko.html