Wykonanie
Ryż z jabłkami jest jednym z tych dań, które znają wszyscy, ale każdy gotuje inaczej. Zatem ja przedstawiam dziś swoją wersję. Danie to jest z natury bezglutenowe i jest uniwersalne, może być zarówno drugim daniem, deserem, przekąską, czymkolwiek chcemy. Później nie tylko kuchnia, ale cały dom pachnie pieczonymi
jabłkami i
cynamonem. Coś przepysznego. Serdecznie zapraszam :-)* * *Składniki (proporcja składników dla
trzech osób: dwóch dorosłych i dziecko):1 szklanka
ryżu (nie polecam do tego dania takiego w woreczkach)3-4
jabłka250 g
śmietanki kremówki 30%cukier trzcinowy oraz 2 łyżeczki
cukru białegokilka łyżek
masła oraz do posmarowania naczynia żaroodpornegokropla
oliwycynamonWykonanie:

1. Zaczynamy od ugotowania
ryżu. Na szklankę
ryżu potrzebujemy dwie szklanki
wody, którą należy zagotować wraz z łyżką
masła i dwiema łyżeczkami
cukru białego.
Ryż wrzucamy na wrzątek, zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy, aż
ryż wchłonie całą
wodę. Nie trzeba mieszać.

2.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cząstki, które następnie smażymy na 2-3 łyżkach
masła z odrobiną
oliwy (wtedy
masło się nie pali), sypiemy sporo
cukru trzcinowego (według własnego smaku), do skarmelizowania i sypiemy sporą ilość
cynamonu. W ten sposób
jabłka smażymy 3-4 minuty.

3. Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem i na dno wykładamy połowę ugotowanego
ryżu, następnie zalewamy go połową
śmietanki.

4. Na warstwę
ryżu wykładamy usmażone
jabłka wraz z wytworzonym sosikiem.

5. Na
jabłka wykładamy pozostały
ryż i polewamy go pozostałą
śmietanką. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

6. Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy bez przykrycia około 40 minut.

7. I gotowe! Można zajadać. Smacznego :-)

