ßßß Cookit - przepis na Chłodnik z porzeczek

Chłodnik z porzeczek

Wykonanie

15 dag czerwonych, czarnych i białych porzeczek,
3 łyżki cukru,
2 szklanki jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki śmietany 18%,
sól
do przybrania:
6 łyżek płatków migdałowych,
listki mięty
Płatki migdałowe lekko zrumienić na suchej patelni.
Porzeczki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek, a następnie zalać 1 szklanką lekko posolonego wrzątku, wsypać cukier, gotować 2 min, zdjąć z ognia i ostudzić. Potem zmiksować dodać jogurt oraz śmietanę. Schłodzić w lodówce.
Zimną zupę rozlać do talerzy, posypać płatkami migdałowymi i przybrać listkami mięty.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/02/chodnik-z-porzeczek.html