ßßß Cookit - przepis na Jak wykorzystać porzeczki?

Jak wykorzystać porzeczki?

nazwa

Wykonanie

Mam po jednym krzaczku porzeczek czerwonych i czarnych. Niestety okazuje się, że dla dzieci są one zbyt kwaśne do jedzenia na sucho. Samego cukru nie chcę im niepotrzebnie dawać. Wymyśliłam zatem inne rozwiązanie.
Składniki (na 2 duże porcje lub 4 małe):
- 2 szklanki jogurtu naturalnego.
- 1/2 szklanki porzeczek czerwonych,
- 1/2 szklanki porzeczek czarnych,
- 2 łyżeczki cukru.
Sposób wykonania:
Każdy kolor porzeczek posypać cukrem, wymieszać i odstawić na 10 minut. Rozłożyć do pucharków/szklanek najpierw jeden rodzaj porzeczek, następnie drugi i zalać jogurtem naturalnym. Jeśli porzeczki są mocno kwaśne, można jeszcze dodać cukier do jogurtu i wymieszać. Do ozdoby dodałam na wierzch borówki.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/07/jak-wykorzystac-porzeczki.html