Wykonanie

Propozycja na śniadanie, przekąskę czy kolację- pasta z
czerwonej fasoli w połączeniu z
pieczywem i warzywami to rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu na celebrowanie długich śniadań. Jeśli użyjemy
fasoli z puszki, zrobienie pasty zajmie dosłownie 5 minut. Małym minusem jest fakt, że
potem trzeba umyć blender, co zajmuje więcej czasu niż samo miksowanie składników. Posiadacze zmywarek nie mają wymówki :).W wersji imprezowej można posmarować nią małe kanapeczki np. z pumperniklem lub
waflami ryżowymi czy
bagietką albo podawać w miseczkach razem ze słupkami warzyw. Bardzo atrakcyjnie wygląda zestaw past z kolorowej
fasoli: białej, czerwonej i czarnej.Składniki:puszka
czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy)ok. 4 łyżki
oleju o delikatnym smaku np.
ryżowego, rzepakowego,
słonecznikowegosól,
pieprzchili w proszku lub w płatkachPrzygotowanie:1. Wszystkie składniki zblendować na gładką pastę. Ja dodałam trochę więcej
oleju, bo lubię kremowe, gładkie pasty. Jeśli wolicie strukturę bardziej chropowatą wystarczy krócej miksować lub dodać do gładkiej pasty nieco całych lub grubo posiekanych
fasolek.