ßßß Cookit - przepis na PASTA Z CZERWONEJ FASOLI Z CHILI (VEGAN)

PASTA Z CZERWONEJ FASOLI Z CHILI (VEGAN)

nazwa

Wykonanie

Propozycja na śniadanie, przekąskę czy kolację- pasta z czerwonej fasoli w połączeniu z pieczywem i warzywami to rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu na celebrowanie długich śniadań. Jeśli użyjemy fasoli z puszki, zrobienie pasty zajmie dosłownie 5 minut. Małym minusem jest fakt, że potem trzeba umyć blender, co zajmuje więcej czasu niż samo miksowanie składników. Posiadacze zmywarek nie mają wymówki :).
W wersji imprezowej można posmarować nią małe kanapeczki np. z pumperniklem lub waflami ryżowymi czy bagietką albo podawać w miseczkach razem ze słupkami warzyw. Bardzo atrakcyjnie wygląda zestaw past z kolorowej fasoli: białej, czerwonej i czarnej.
Składniki:
puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy)
ok. 4 łyżki oleju o delikatnym smaku np. ryżowego, rzepakowego, słonecznikowego
sól, pieprz
chili w proszku lub w płatkach
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki zblendować na gładką pastę. Ja dodałam trochę więcej oleju, bo lubię kremowe, gładkie pasty. Jeśli wolicie strukturę bardziej chropowatą wystarczy krócej miksować lub dodać do gładkiej pasty nieco całych lub grubo posiekanych fasolek.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/01/pasta-z-czerwonej-fasoli-z-chili-vegan.html