Wykonanie
Promocja na
winogrona sprawiła, że weszłam w posiadanie sporej ich ilości. Fakt, że
winogrona nie są moimi ulubionymi
owocami, nie działał na korzyść zmniejszania się zapasu
owoców, a że koktajl
owocowo-warzywny jest zawsze dobrym pomysłem, zrobiłam koktajl.
Buraka zupełnie w nim nie czuć, więc
napojem takim można częstować nawet tych, którzy z zasady nie tykają żadnych warzyw. Koktajl jest rzadki, ale bardzo intensywny w smaku. Kilka kostek
lodu dobrze mu
zrobi.Składniki:kiść ciemnych
winogron1 mały
burak1/2
banana1/2
jabłka1/2 szkl
soku pomarańczowegosok z 1/4
cytrynyPrzygotowanie:1.
Winogrona umyć, każde przekroić na pół i wyjąć pestki.2.
Buraka i
jabłko obrać, pokroić w kostkę.3.
Banana obrać, pokroić w plasterki.4. Wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i dokładnie zmiksować.Jeśli
winogrona będą bardzo słodkie, koktajl może okazać się za słodki, w takim przypadku można dodać więcej
soku z cytryny i/lub rozcieńczyć całość
wodą.