Wykonanie

Modne ostatnio warzywne
chipsy nie zastąpią oczywiście poczciwych, kalorycznych
chipsów ziemniaczanych, ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na zdrowy, ekstrawagancki zamiennik.
Chipsy z
jarmużu są o tyle godne polecenia, że robi się je dosłownie w 10-15 minut. Dobrze smakują na ciepło- pachnące
przyprawami i bardzo chrupiące, jak i na zimno, chociaż
tracą wtedy nieco chrupkości. Ja najbardziej lubię je nie jako samodzielną przekąskę, ale jako dodatek np. do kanapek: robię kanapki z ulubioną pastą warzywną albo
rybną i na wierzchu układam
chipsy z
jarmużu. Nie dość, że ładnie wyglądają, to pełnią również funkcję aromatycznej
przyprawy.Składniki:3-4 liście
jarmużu3 łyżki
oleju o delikatnym smaku (np.
ryżowy, rzepakowy)duża szczypta
soli1/2 łyżeczki
kozieradki w proszku*Przygotowanie:1. Oddzielamy grubą, twardą łodygę od liści
jarmużu, rwiemy poszczególne liście na mniejsze kawałki i pozbywamy się najtwardszych włókien.2. W misce mieszamy
olej z
solą i
kozieradką, a następnie wsypujemy
jarmuż i dokładnie mieszamy. Każdy kawałek powinien być obtoczony w
oleju z
przyprawami.3. Rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni.5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozkładamy
jarmuż.6. Pieczemy ok. 5-10 minut uważając aby
jarmuż się nie przypalił. W trakcie pieczenia można wyjmować po jednym listku i sprawdzać czy
chipsy są już wystarczająco chrupkie. Powinny być sztywne, szeleszczące i nadal zielone.*Tak naprawdę zamiast
kozieradki można użyć każdej dowolnej
przyprawy:
curry,
pieprzu cayenne,
garam masala,
czosnku granulowanego etc. Z
kozieradką nie należy przesadzać, bo
chipsy wyjdą gorzkie.