Wykonanie
Pyszne małe kąski,idealne nie tylko do wigilijnego barszczu.Można dobrać dowolny,ulubiony farsz i serwować je również podczas sylwestrowej zabawy lub po prostu bez okazji rozkoszować się ich smakiem.Przepis od lat wykorzystywany przez moją Teściową trafił od niej w moje ręce:)Ciasto jest bardzo elastyczne i szybkie do zrobienia,a drobinki niemielonego
twarogu delikatnie chrupią po upieczeniu.

porcja ciasta na ok.70 pasztecików wielkości dużych kopytek25 dkg
mąki pszennej25 dkg
twarogu - można zmielić25 dkg
masłasólmleko do posmarowania wierzchu - opcjonalnieWszystkie składniki ciasta zagniatam,wałkuję na grubość ok.5 mm i kroję na pasy szer.ok.5-6 cm.Na każdy pasek nakładam farsz i zwijam w rulon łączeniem do dołu,lekko uciskam formując równy rulonik,kroję na skos,układam na papierze do pieczenia na blaszce,smaruję
mlekiem i piekę ok.20 min.aż nabiorą złotego koloru we wcześniej nagrzanym do 200 stopni piekarniku.Odkładam do ostudzenia.Farsz może być dowolny,ja ze względu na święta zrobiłam z
kiszoną kapustą i
pieczarkami:2 słoiki
kiszonej kapustyok.30 dkg
pieczarek +
masło do smażenia
sól,
pieprz do smaku
Kapustę odsączam na sicie,przelewam zimną
wodą,wrzucam do garnka,zalewam
wodą i gotuję do miękkości.Odcedzam,studzę,następnie zimną odciskam z nadmiaru
wody i drobno siekam.Oczyszczone
pieczarki kroję w bardzo drobną kostkę,odparowuję na suchej patelni,a następnie podsmażam z odrobiną
masła i dodaję do posiekanej
kapusty.Doprawiam
solą i
pieprzem.Z podanej ilości farszu zostało mi ok.2 kopiate łyżki już po zwinięciu pasztecików.Smacznego!!!