Wykonanie
Bardzo chciałabym umieć piec
chleb.Niestety,poza jednym wypróbowanym przepisem,nic więcej mi się nie udaje.Z żalem spoglądam w stronę pięknie wypieczonych i pachnących
chlebków i właśnie w takich momentach przychodzi myśl o zakupie maszyny do wypiekania.No i stało się,pierwszy chlebuś upieczony-mięciutki z chrupiącą,tuż po upieczeniu,skórką.Narazie nie mam swojej maszyny,a
chleb,choć sama piekłam,zawdzięczam znajomym,którzy zaproponowali,że wypożyczą mi swoją maszynę do wypróbowania,za co bardzo dziękuję.Zapraszam więc na
chleb z dodatkiem
suszonego koperku,na bazie
jogurtu.

źródło przepisu-"The complete bread machine book"ilość składników na
chleb 1,5 lb-kolejność dodawania produktów trzeba dostosować do własnej maszyny120 ml
wody185 ml
jogurtu greckiego3 łyżki
masła1,5 łyżki
cukru1 łyżka
suszonego koperku1- 1,5 łyżeczki
soli - ja dodałam 1 łyżeczkę42,5 dkg
mąki na
chleb białej2 i 1/4 łyżeczki
drożdży instantPo dodaniu produktów w sugerowanej w instrukcji kolejności maszynę ustawiam na opcję"
biały chleb",skórka"średnio wypieczona".U mnie czas od startu wyniósł niecałe 3 godziny.Smacznego!!!