Maliny i rabarbar. Połączenie nietypowe, przynajmniej dla mnie. Z waniliową kruszonką z otrębami tworzą jednak przepyszną całość. Ten deser smakuje świetnie z lodami. Szczerze go polecam na ten letni czas!/5 porcji (średnie naczynie żaroodporne)/kruszonka:2/3 szklanki mąki pszennej3 łyżki otrębów żytnich100g masła2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżka cukru waniliowego2-3 łyżki wodyowoce:400g rabarbaru1 szklanka malin2 łyżki cukru trzcinowegoRabarbar umyć, odciąć końcówki, obrać i pokroić na małe kawałki (1 cm).Do miski wsypać mąkę, dodać otręby, cukier trzcinowy i waniliowy oraz pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć wszystko między palcami na kruszonkę. Jeżeli ciasto jest za suche, dodać wodę. Wstawić do lodówki.Od wcześniej przygotowanego rabarbaru odlać powstały sok. Następnie wymieszać warzywo z malinami.Do naczynia żaroodpornego wyłożyć owoce. Zasypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut (do zapieczenia się kruszonki i rozpadu owoców). Upieczony deser wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, aby owoce lekko zgęstniały. Świetnie smakuje z waniliowymi lodami :) Smacznego!