Wykonanie
Jest to przepyszny, w miarę dietetyczny i lekki serniczek. Pieczony w kąpieli
wodnej, ale smakuje jak "na zimno".
Słodyczy nadaje mu soczyste
mango. Masa serowa to
ricotta i
twaróg. W spodzie połączyłam
ciasteczka owsiane z
otrębami. Całość wykończyłam moimi ukochanymi
truskawkami. Co więcej można się zajadać tym
ciastem zaraz po ostudzeniu. Po prostu jest idealne na takie gorące dnie :) Zapraszam!

/tortownica o średnicy 24 cm/masa serowa:200g zmielonego
twarogu na sernik500g
ricotty1
jajko1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
cukru trzcinowego1 bardzo dojrzałe
mangospód:150g
ciasteczek owsianych3 łyżki
otrębów pszennych2 łyżki
masładodatkowo: około 200g
truskawekDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka dokładnie rozdrobnić w malakserze. Dodać
otręby i
masło. Zmiksować do otrzymania w miarę gładkiej masy. Wyłożyć ją do formy. Uformować równy spód dociskając do dna. Wstawić do lodówki.
Mango obrać i zmiksować na gładki mus. W misie miksera umieść
ricottę i
twaróg, dodać
cukier i mus z
mango. Zmiksować. Dodać
jajko oraz
mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować do dokładnego połączenia się składników.Masę przelać na wcześniej przygotowany spód. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej. Na najniższej półce piekarniku umieścić naczynie żaroodporne z wrzącą
wodą. Wyżej położyć blachę z sernikiem. Piec przez około 50 minut do ścięcia się masy. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostudzenia. Dla lepszego efektu możemy wstawić sernik do lodówki na 2-3 godziny, jednak nie jest to konieczne.
Truskawki oczyścić i pokroić na połówki. Przed podaniem udekorować nimi ciasto. Smacznego!