Wykonanie
/około 6 małych brioszek i jedna większa pieczona w małej tortownicy/1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej4 łyżki
zarodków pszennych2
jajka60g
cukru trzcinowego1/5 szklanki ciepłego
mleka10g świeżych
drożdży65g
masła1
żółtko + 1 łyżka
mlekaMleko podgrzać, aby było ciepłe. Zalać nim pokruszone w kubku
drożdże. Dodać 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
mąki. Wymieszać dokładnie i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.Do miski przesiać
mąkę pszenną, dodać
zarodki pszenne,
cukierr trzcinowy i rozczyn z
drożdży. Mieszać mieszadłem miksera, dodać po 1
jajku cały czas mieszając. Następnie wyrabiać ciasto hakiem przez około 10 - 15 minut. Jeżeli jest taka potrzeba - dosypać trochę
mąki (ale nie za dużo!). Do wyrobionego ciasta dodawać pokrojone na kawałki bardzo miękkie
masło. Wyrabiać jeszcze przez 5 - 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące. Przykryć miskę folią i wstawić na noc do lodówki.Rano wyjąć z lodówki ciasto na 1 i 1/2 godziny, aby się nagrzało. Formy na babeczki wysmarować
masłem i wysypać
mąką. Następnie wyjąć ciasto z miski. Podzielić na części. Włożyć je do foremek i formy. Odstawić na około 2 godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować dokładnie ciasto
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut (małe brioszki) i przez 35 - 40 minut (dużą babkę) na złoto - brązowy kolor. Wyjąć i ostudzić przez chwilę. Smacznego!