Wykonanie

To ciasto smakuje świetnie, od dawna nie
jadłam tak pysznego wypieku. Jest bardzo delikatne z lekkim posmakiem
limonki. Podałam je z
borówkami oraz posypałam wiórkami kokosowymi.Teraz, kiedy pogoda za oknem nie jest ciekawa, z pewnością poprawi humor :)

/tortownica 21 cm/120g
masła250g zmielonych dokładnie
migdałów250g
ricotty200g
białego cukru1
laska waniliiskórka starta na najmniejszych oczkach z 2
limonek4
jajka1 łyżka
wiórków kokosowychborówkiwiórki kokosoweSkładniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej!Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić
żółtka i
białka. Mikserem utrzeć
masło i 100g (!)
cukru. Dodać
żółtka, ziarenka z
laski wanilii i skórkę z
limonek. Ucierać dalej. Dodać
ricottę i
migdały krótko miksując do połączenia się składników. Następnie ubić na sztywno
białka. Dodawać resztę (100g)
cukru w małych ilościach cały czas ubijając. Delikatnie i ostrożnie połączyć wcześniej przygotowaną masę z ubitymi
białkami, należy uważać, aby nie uszkodzić piany.Ciasto przełożyć do formy. Posypać wiórkami kokosowymi. Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawić ciasto jeszcze na około 10 minut w piekarniku. Później wyjąć i ostudzić.Podawać z
borówkami oraz posypane ponownie wiórkami.Smacznego!