Wykonanie

Pyszny sernik z nutellą, delikatnym posmakiem róży, podany z
jagodami. Spód to połączenie
otrębów gryczanych i
siemienia lnianego z
ciasteczkami maślanymi. Ciasto jest kremowe i jednocześnie bardzo puszyste. Nie czuć w nim dużej ilości
cukru.Jest to idealny pomysł na zakończenie majówki :)

Sernik z nutellą, nutą róży i
jagodami na gryczanym spodzie/tortownica około 22 cm/1 kg
sera w wiaderku300g nutelli2 łyżki
mąki ziemniaczanej5
jajek1 szklanka
białego cukru1/2 szklanki
śmietany 18%1 łyżeczka rzadkiej masy z
konfitury różanejspód:120g
maślanych ciastek2 łyżki
otrębów gryczanych2 łyżki zmielonego
siemienia lnianego2 łyżki
masła1/2 szklanki
jagódWszystkie składniki na spód zmiksować na jednolitą masę. Formę na sernik (samo dno) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować
masłem. Na dno wyłożyć składniki na spód. Uformować ręką. Wstawić do lodówki.Składniki na masę
serową muszą być w temperaturze pokojowej!
Ser z
cukrem utrzeć mikserem na gładką masę. Miksując dodać
jajka,
mąkę ziemniaczaną oraz
śmietanę. Dodać nutellę oraz 1 łyżeczkę
konfitury różanej. Zmiksować. Przelać do formy ze
spodem.Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku (termoobieg!) przez 65 minut. Po tym czasie sernik zostawić na 20 minut w wyłączonym i zamkniętym piekarniku. Następnie lekko uchylić drzwiczki i zostawić ciasto ponownie na 30 minut. Otworzyć drzwiczki szerzej i zostawić sernik na jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyjąć sernik i studzić na blacie, później najlepiej całą noc w lodówce.Przed podaniem na wierzch położyć
jagody.Smacznego!