ßßß Cookit - przepis na Sernik z nutellą, nutą róży i jagodami na gryczanym spodzie

Sernik z nutellą, nutą róży i jagodami na gryczanym spodzie

nazwa

Wykonanie

Pyszny sernik z nutellą, delikatnym posmakiem róży, podany z jagodami. Spód to połączenie otrębów gryczanych i siemienia lnianego z ciasteczkami maślanymi. Ciasto jest kremowe i jednocześnie bardzo puszyste. Nie czuć w nim dużej ilości cukru.
Jest to idealny pomysł na zakończenie majówki :)
Sernik z nutellą, nutą róży i jagodami na gryczanym spodzie
/tortownica około 22 cm/
1 kg sera w wiaderku
300g nutelli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
1 szklanka białego cukru
1/2 szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka rzadkiej masy z konfitury różanej
spód:
120g maślanych ciastek
2 łyżki otrębów gryczanych
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki masła
1/2 szklanki jagód
Wszystkie składniki na spód zmiksować na jednolitą masę. Formę na sernik (samo dno) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Na dno wyłożyć składniki na spód. Uformować ręką. Wstawić do lodówki.
Składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej!
Ser z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę. Miksując dodać jajka, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę. Dodać nutellę oraz 1 łyżeczkę konfitury różanej. Zmiksować. Przelać do formy ze spodem.
Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku (termoobieg!) przez 65 minut. Po tym czasie sernik zostawić na 20 minut w wyłączonym i zamkniętym piekarniku. Następnie lekko uchylić drzwiczki i zostawić ciasto ponownie na 30 minut. Otworzyć drzwiczki szerzej i zostawić sernik na jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyjąć sernik i studzić na blacie, później najlepiej całą noc w lodówce.
Przed podaniem na wierzch położyć jagody.
Smacznego!
Źródło:http://enunplato.blogspot.com/2014/05/sernik-z-nutella-nuta-rozy-i-jagodami.html