Wykonanie
Brukselka... jedni ją uwielbiają, innych odpycha sam zapach, szczególnie podczas gotowania ;) Z doświadczenia widzę, że nie jest ulubionym warzywem dzieci. Ja polubiłam ją stosunkowo niedawno, ale pamiętam, że jako dziecko nie mogłam się z nią zaprzyjaźnić ;)Warto oczywiście wspomnieć, że jest bardzo zdrowa :)
Brukselka jest niskokaloryczna (ok. 40 kcal w 100g) oraz jest źródłem wielu witamin,
między innymi A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K . Posiada znaczną ilość kwasu foliowego, dlatego polecana jest kobietom w ciąży. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, ma właściwości przeciwnowotworowe (pomocna również w walce z
rakiem), przeciwzapalne oraz wzmacnia odporność organizmu .

Składniki (porcja na 2 osoby lub 3-4 jeśli jest tylko dodatkiem do obiadu):
brukselka świeża lub mrożona (ja użyłam mrożonej opak. 450g)1 łyżka
oliwy z oliwekpół łyżeczki
soli morskiejszczypta
pieprzu1 łyżka pestek dyni1 łyżka
sezamu1 łyżka
suszonej żurawinyPrzygotowanie:1. Świeżą
brukselkę należy obrać z "brzydkich", wierzchnich liści i umyć. Przy mrożonej omijamy ten proces.2. Nastawić piekarnik na 200st.3.
Brukselkę chwilkę gotujemy na parze (tak aby była jeszcze lekko twarda), po czym kroimy na połówki (świeżą można przed gotowaniem). Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać łyżką
oliwy, przyprawić
solą i
pieprzem, po czym dokładnie wymieszać.Uwaga:
brukselkę można też gotować w wodzie, ale przez to straci więcej swoich cennych właściwości.4.
Brukselkę piec do momentu, aż się ładnie zarumieni (ok. 20 min). W połowie pieczenia przemieszać.5. W trakcie zapiekania
brukselki, na gorącą (suchą) patelnię wrzucamy
pestki dyni oraz
sezam i prażymy chwilkę do momentu, aż zaczną się rumienić (nie za długo bo
pestki dyni mogą stać się gorzkie).6. Upieczoną
brukselkę przełożyć do naczynia i posypać
pestkami dyni,
sezamem oraz
żurawiną. Dla mnie najlepiej smakuje podana na ciepło :)