Wykonanie
Sól sezamowa to doskonałe źródło wapnia, żelaza, witamin A i B.Gomasio można dodawać do wielu potraw (sałatek, warzyw, dań obiadowych, itp.). Przepis z książki " Odżywianie dla zdrowia " .Proporcje
sezamu i
soli można zmieniać według upodobań (najczęściej stosuje się 10:1).120 g nasion
sezamu (niepełna szklanka)10 g
soli morskiej (1 łyżka)
Sezam n amoczyć przez 6-8 godzin. Odsączyć.Uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, co jakiś czas mieszając, aż uzyska złotobrązowy kolor . Na koniec d odać
sól, wymieszać i przełożyć na talerz do ostudzenia .Następnie
sezam utrzeć w moździerzu lub zmielić blenderem (nie musi być zmielony na pył, mogą być większe kawałeczki).Przechowywać w szklanym słoiku przez ok. 2 tygodnie.