ßßß Cookit - przepis na Gomasio - domowa sól sezamowa

Gomasio - domowa sól sezamowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Sól sezamowa to doskonałe źródło wapnia, żelaza, witamin A i B.
Gomasio można dodawać do wielu potraw (sałatek, warzyw, dań obiadowych, itp.). Przepis z książki " Odżywianie dla zdrowia " .
Proporcje sezamu i soli można zmieniać według upodobań (najczęściej stosuje się 10:1).
120 g nasion sezamu (niepełna szklanka)
10 g soli morskiej (1 łyżka)
Sezam n amoczyć przez 6-8 godzin. Odsączyć.
Uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, co jakiś czas mieszając, aż uzyska złotobrązowy kolor . Na koniec d odać sól, wymieszać i przełożyć na talerz do ostudzenia .
Następnie sezam utrzeć w moździerzu lub zmielić blenderem (nie musi być zmielony na pył, mogą być większe kawałeczki).
Przechowywać w szklanym słoiku przez ok. 2 tygodnie.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/08/gomasio-domowa-sol-sezamowa.html