ßßß Cookit - przepis na Szparagi z jajkiem w szynce parmeńskiej

Szparagi z jajkiem w szynce parmeńskiej

nazwa

Wykonanie

Sezon na szparagi trwa. Dziś łączymy je z szynką parmeńską, która zawiera małą ilość tłuszczu i jest bogata w białko. Jeśli chodzi o same szparagi, to warto wiedzieć, że one również są dobrym źródłem wyżej wymienionego białka, zawierają wiele witamin i są bogate w m.in. żelazo, potas i magnez.
A skoro jesteśmy już przy tym wiosennym, niskokalorycznym warzywie, to przypominamy przepis na
krem szparagowy :)
Składniki (porcja dla 1 osoby):
szparagi- ok 5 sztuk
dwa jajka
dwa plasterki szynki parmeńskiej
dwa długie pędy szczypiorku
Przygotowanie:
Szparagi obrać, pokroić na mniejsze kawałki (jak na zdjęciu).
Podsmażyć pod pokrywką na małej ilości masła (ok 10 min, aż będą miękkie).
Na szparagi wbić obok siebie dwa jajka. Doprawić solą morską i pieprzem.
W tym czasie ułożyć na talerzu najpierw kawałek szczypiorku, później na to szynkę.
Usmażone jajka z szparagami podzielić na dwie części (na pewno się razem zleją).
Ułożyć w poprzek na szynce, zawinąć i związać szczypiorkiem.
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2013/06/szparagi-z-jajkiem-w-szynce-parmenskiej.html