Wykonanie
Sezon na
szparagi trwa. Dziś łączymy je z
szynką parmeńską, która zawiera małą ilość tłuszczu i jest bogata w
białko. Jeśli chodzi o same
szparagi, to warto wiedzieć, że one również są dobrym źródłem wyżej wymienionego
białka, zawierają wiele witamin i są bogate w m.in. żelazo, potas i magnez.A skoro jesteśmy już przy tym wiosennym, niskokalorycznym warzywie, to przypominamy przepis nakrem
szparagowy :)
Składniki (porcja dla 1 osoby):
szparagi- ok 5 sztukdwa
jajkadwa plasterki
szynki parmeńskiejdwa długie pędy
szczypiorkuPrzygotowanie:
Szparagi obrać, pokroić na mniejsze kawałki (jak na zdjęciu).Podsmażyć pod pokrywką na małej ilości
masła (ok 10 min, aż będą miękkie).Na
szparagi wbić obok siebie dwa
jajka. Doprawić
solą morską i
pieprzem.W tym czasie ułożyć na talerzu najpierw kawałek
szczypiorku, później na to
szynkę.Usmażone
jajka z
szparagami podzielić na dwie części (na pewno się razem zleją).Ułożyć w poprzek na
szynce, zawinąć i związać
szczypiorkiem.