ßßß Cookit - przepis na Meksykańskie ciastka czekoladowe z chilli

Meksykańskie ciastka czekoladowe z chilli

nazwa

Wykonanie

Tym razem duże ciastka w amerykańskim stylu, ale w nietypowej odsłonie. Raczej dla dorosłych - zawierają sporą dawkę prawdziwego kakao i składnik-niespodziankę w postaci chilli. Konsystencja jest typowa dla tego rodzaju ciastek, brzegi są chrupiące, natomiast środek miękki i nawet lekko "ciągnący". Przyznam, że przez nieuwagę dodałam dwa razy więcej chilli niż w przepisie i ciastka wyszły naprawdę ostre ;) Da się je zjeść, ale mocno grzeją w przełyk. Doskonałym dodatkiem do nich będzie mleko, które świetnie łagodzi ich ostry smak i pieczenie. Najlepiej pierwszą partię ciastek upiec z dużo mniejszą ilością przyprawy, a następnie ewentualnie dosypywać wedle uznania. Ostrożność wskazana. Samo połączenie smaków jest już dosyć znane i przez wielu lubiane, więc myślę, że zwolennikom nie muszę zachwalać :)
Notka: na zdjęciach wersja bezglutenowa.
Składniki (na ok. dużych 30 ciastek):
2 szklanki mąki pszennej (bezglutenowcy: 1 szkl. mąki gryczanej, 2/3 szkl. kukurydzianej, 1/3 szkl. skrobi ziemniaczanej)
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczka soli
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (dodałam 1 łyżeczkę)
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki białego cukru
2/3 szklanki brązowego cukru
2 jajka
W misce wymieszać: mąkę, kakao, sodę, sól i przyprawy. W oddzielnej misie utrzeć masło z cukrem białym i brązowym na jasną, puszystą masę. Dodawać jajko po jednym i dokładnie wmiksować (1-2 minuty). Stopniowo wsypywać mieszankę suchych składników i miksować tylko do momentu, aż się połączą.
Dłońmi obsypanymi mąką odrywać kawałki ciasta (będzie bardzo miękkie) i formować kulki o średnicy ok. 2,5 cm. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odległościach od siebie. Na blasze powinno być maksymalnie 9 ciastek, ponieważ w trakcie pieczenia rozlewają się i rosną. Piec w temperaturze 190 º C, przez 9-10 minut (ciastka powinny mieć przypieczone brzegi ale miękkie środki przy wyjmowaniu z piekarnika). Na kilka minut po wyjęciu, pozostawić ciastka do ostygnięcia na blasze. Po chwili można przenosić na kratkę. Nadają się do przechowywania w puszce.
Smacznego!
Źródło przepisu (zmodyfikowanego przeze mnie): http://thegourmandmom.com
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2015/07/meksykanskie-ciastka-czekoladowe-z.html