Wykonanie

Przepis, który na szybko wybrałam z książki o gofrach, bo musiałam zrobić coś z
maślanką, która została mi po amerykańskich pancakes . Przypadkowy przepis okazał się strzałem w dziesiątkę! Gofry na
maślance chyba najbardziej przypominają te z budek, mają cienką, bardzo chrupiącą skórkę, a ich wnętrze jest mięciutkie i puszyste. Te ze zdjęć smażyłam w gofrownicy o mocy 800 W. Tego lata pojawią się u mnie jeszcze wiele
razy, są rewelacyjne :)Składniki (na 8-10 gofrów):2 duże
jajka1 i 1/2 szklanki
maślanki1/2 szklanki roztopionego
masła lub
oleju rzepakowego1 i 1/2 szklanki
mąki (bezglutenowcy: 3/4 szkl.
mąki gryczanej, 1/3 szkl. ziemniaczanej, 1/2 szkl. kukurydzianej)2 łyżki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soliJajka,
maślankę i ostudzone
masło roztrzepać w misce. W oddzielnej misce wymieszać suche składniki -
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól. W mieszance zrobić wgłębienie i wlać masę jajeczną. Mieszać trzepaczką lub mikserem, do momentu kiedy w cieście będą jeszcze drobne grudki. Rozgrzać gofrownicę i smażyć gofry aż do mocnego zarumienienia. Studzić na kratce, inaczej zmiękną. Podawać jeszcze ciepłe, na świeżo.Smacznego!

Źródło przepisu: "Gofry", Tara Duggan