Wykonanie

Pomarańczowa pianka nie powala wyglądem (chociaż na pewno można się bardziej przyłożyć i ją udekorować ;), ale zapewniam, że w smaku jest doskonała! W dodatku do jej zrobienia wystarczy kilka składników i dosłownie chwilka wolnego czasu. Moje uwielbienie do tego deseru to pewnie po części sentyment, ponieważ robimy go w moim domu od lat. Przepis jest wręcz kolekcjonerski - moja mama znalazła go na odwrocie hiszpańskiej
galaretki, kiedy biegałam jeszcze w pieluchach ;) Smak deseru odpowiada nie tylko mnie, pianka znika błyskawicznie również wśród gości... Bo kto nie da się namówić na jeszcze jeden kawałek lekkiego,
cytrusowego deseru?Składniki:500 ml słodkiej
śmietanki 18 %1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy1
galaretka pomarańczowa1/4 szklanki
cukrukilkanaście okrągłych biszkopcików (niekoniecznie; w wersji bezglutenowej pominąć lub zastąpić
biszkoptami bezglutenowymi)W garnuszku podgrzewać na wolnym ogniu
sok pomarańczowy (nie gotować). Kiedy będzie już bardzo gorący, wsypać do niego
galaretkę oraz
cukier i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.Odstawić do wystudzenia, można przyspieszyć proces wkładając garnuszek z
galaretką do naczynia z chłodną
wodą. Należy pilnować, żeby
galaretka nie zaczęła tężeć. Kiedy osiągnie już temperaturę bliską temperaturze pokojowej, wlać do dużej miski
śmietanę i cienkim strumieniem wlewać do niej
galaretkę, cały czas miksując. Gotową masę przelać do szklanego naczynia a na koniec powbijać w nią na ukos
biszkopty. Wstawić do lodówki, do stężenia. Przed podaniem, szklaną miskę z musem włożyć do naczynia wypełnionego ciepłą
wodą - pod jej wpływem mus stopi się przy ściankach. Po chwili można przełożyć mus na talerz (wywracając do góry nogami miskę nakrytą talerzem).Smacznego!