ßßß

Składniki:1/2 główki młodej kapusty4 łyżki posiekanego koperkusólSos:1 łyżka płynnego miodu4 łyżki soku z cytryny4 łyżki oleju (jaki lubicie - słonecznikowy, rzepakowy, lniany)szczypta soliszczypta czarnego mielonego pieprzuPrzygotowanie:Z kapusty usunąć zewnętrzne i nieładne liście.Przekroić kapustę na pół, wyciąć głąb i drobno posiekać.Przełożyć posiekaną kapustę do miski, dodać 3-4 szczypty soli, ugniatać kapustę, aż stanie się miękka.Pozostawić kapustę do dalszego zmięknięcia około 15-30 minut.W międzyczasie wymieszać składniki sosu.Dodać do kapusty posiekany koperek i kilka łyżek sosu. Dokładnie wymieszać.Jeśli uznacie, że kapusta jest wystarczająco wyrazista i wilgotna nie trzeba dodawać całego sosu.Rady:Zazwyczaj mieszam z sosem taką ilość surówki jaką potrzebuję do posiłku. Posoloną kapustę przechowuję w lodówce do 2 dni, a sos w osobnym słoiczku.Smacznego