ßßß Cookit - przepis na Marmolada jabłkowa

Marmolada jabłkowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jak na spiżarnię przystało i aby tradycji stało się zadość,
Wykorzystujemy do nie niedojrzałe jabłka, które
gwarantują, że marmolada będzie twarda.
Dawniej można było ją kupić, krojoną nożem, w wiejskich sklepach.
Składniki:
-ok. 2,5 - 3 kg obranych i pokrojonych w cienkie plastry jabłek
-1 kg cukru
Pokrojone jabłka zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na ok 30 minut.
Kiedy pojawi się sok, garnek ustawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy do odparowania soku i rozpadnięcia się jabłek.
Gorącą marmoladę przekładamy do słoików,
zakręcamy i gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/08/marmolada-jabkowa.html