Wykonanie
Ciapkapustę jedliśmy po raz pierwszy.Jedliśmy u naszej przyjaciółki Oli - rodowitej Ślązaczki.Sama ciapkapusta smakuje wyśmieniciea z dodatkiem
żeberek lub kotletów mielonychto prawdziwa uczta.Staraliśmy się zapamiętać przepis i zapisać w wersjioryginalnej, ale wersja Oli jest najlepsza.Składniki:-
kiszono kapusta - 1 kg-
kartofle - 0,7 kg- 2 średnie
cebule-
czorny pieprz-
magi-warzywko
Kapustę zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości.
Kartofle obieramy i gotujemy do miękkości.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Kartofle odlewamy i sztanfujemy.
Kapustę odcedzamy, dodajemy
cebulę, ferlomy, dokładamy do
kartofli sztnfujemywszystko razem.Do smaku dodajemy
magi, warzywko, trochu w palcach
czornego pieprzu.Ferlomy i gotowe.Wybaczcie połamany śląski
język, ale my dopiero się go uczymy i nie wszystko jest jeszcze ok. :)
Smacznego!