ßßß Cookit - przepis na Ciapkapusta

Ciapkapusta

nazwa

Wykonanie

Ciapkapustę jedliśmy po raz pierwszy.
Jedliśmy u naszej przyjaciółki Oli - rodowitej Ślązaczki.
Sama ciapkapusta smakuje wyśmienicie
a z dodatkiem żeberek lub kotletów mielonych
to prawdziwa uczta.
Staraliśmy się zapamiętać przepis i zapisać w wersji
oryginalnej, ale wersja Oli jest najlepsza.
Składniki:
-kiszono kapusta - 1 kg
-kartofle - 0,7 kg
- 2 średnie cebule
-czorny pieprz
-magi
-warzywko
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Kartofle obieramy i gotujemy do miękkości.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Kartofle odlewamy i sztanfujemy.
Kapustę odcedzamy, dodajemy cebulę, ferlomy, dokładamy do kartofli sztnfujemy
wszystko razem.
Do smaku dodajemy magi, warzywko, trochu w palcach czornego pieprzu.
Ferlomy i gotowe.
Wybaczcie połamany śląski język, ale my dopiero się go uczymy i nie wszystko jest jeszcze ok. :)
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/05/ciapkapusta.html