Pomidorowa z ryżem i ziemniakami a na dodatek ugotowana na żeberkach to naszapropozycja na obiad.Żeberka możemy wcześniej zapeklować, ale nie musimy.Jednak peklowane nadają zupie zupełnie innego smaku.Kilka żeberek delikatnie posypujemy solą peklową i pokrojonym drobno czosnkiem.Pozostawiamy na ok. 2 godziny.Torebkę ryżu gotujemy osobno.Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.Do garnka wlewamy 2,5 litra wody.Wkładamy opłukane żeberka.Dodajemy 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, opaloną cebulkę i warzywko lub sól do smaku.Kiedy żeberka są miękkie, dodajemy ziemniaki i marchewkę.Gotujemy do miękkości i wsypujemy ryż.Słoiczek koncentratu pomidorowego mieszamy z 200 ml słodkiej śmietanki.Dolewamy do tego trochę naszej zupy, mieszamy i wszystko wlewamy do garnka.Zagotowujemy, dosmaczamy, dodajemy pokrojona natkę pietruszki i gotowa zupapachnie w całym domu.Smacznego!