Wykonanie
Moda na
pudding chia pojawiła się już jakiś czas temu, ale do tej
pory nie miałam okazji się przekonać, czy również na mnie
zrobi aż takie wrażenie. Muszę przyznać, że wcale się nie dziwię zachwytom, które na jego temat słyszałam. Do mojego
puddingu dodałam
ananasa i
bazylię - takie połączenie wypróbowałam m.in. w
sorbecie, który prezentowałam na blogu w tamtym roku. Przydała się również esencja waniliowa i
syrop klonowy. Całość świetnie się komponuje. Ważne jest też to, że takie śniadanie można w większości przygotować już wieczorem, a rano jedynie szybko dodać resztę składników.
Pudding chia z
ananasem i
bazylią- 4 łyżki nasion chia- 1 szklanka
mleka- 1 łyżeczka esencji waniliowej- kawałki
ananasa- kilka listków
bazylii- 2 łyżki
syropu klonowego1) Nasiona chia wymieszać z
mlekiem i esencją
waniliową i odstawić na noc do lodówki.2) Rano dodać
ananasa i
bazylię i polać
syropem klonowym.Czas przygotowania: 5 minut + namaczanieLiczba porcji: 1Kaloryczność jednej porcji: 475 kcal