Wykonanie

Zastanawiając się, jaki hummus można by dla odmiany przygotować, pomyślałam o wersji "pizzowej". Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać do jego przygotowania składniki typowe dla jednego z najpyszniejszych dań na świecie. Tahini zastąpiłam po prostu domowym
przecierem pomidorowym i dodałam sporo
ziół. W efekcie otrzymałam aromatyczny, kremowy hummus o wyczuwalnym smaku
bazylii i
pomidorów. Myślę, że będzie smakował i miłośnikom pizzy, i zwolennikom hummusu, a w takim razie wszystkim ;)- 125 g
ciecierzycy(ok. 300g po ugotowaniu)- 15g świeżej
bazylii- 1 łyżeczka
suszonego oregano- 3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego- 1/2 szklanki
przecieru pomidorowego- 1 ząbek
czosnku- 2 łyżeczki
soku z cytryny- szczypta
soli- 1/2 łyżeczki
ostrej papryki1)
Ciecierzycę namoczyć przez noc.2) Ugotować ją do miękkości w wodzie z dodatkiem odrobiny
sody.3) Dokładnie odcedzić, a gdy przestygnie, przełożyć do blendera.4) Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.