Wykonanie

Gdy pewnego razu w lodówce miałam pyszne łagodne
salami i
ser fontina, od razu wiedziałam jak je wykorzystam. Pomysł na risotto z ich udziałem okazał się wyśmienity. Kremowy, aromatyczny
ryż i chrupiące plasterki
salami to doskonałe połączenie. Nic dodać, nic ująć. To tylko kilka składników, a efekt olśniewający. Nawet nie wiem, co jeszcze by napisać o tym daniu;) Po prostu przekonajcie się sami!Risotto z
salami i
serem fontina- 100g
salami- 1
cebula- 150g
ryżu arborio-
wywar mięsny lub warzywny- świeżo mielony
czarny pieprz+ do posypania1)
Salami pokroić w cienkie półplasterki.2) Rozgrzać suchą patelnię i dodać
salami.3) Smażyć, aż będzie chrupiące, a tłuszcz się wytopi.4) Odsączone (na ręczniku papierowym) przełożyć do miseczki.5) Do wytopionego tłuszczu dodać drobno posiekaną
cebulę.6) Smażyć, aż się zeszkli, dodać
ryż i mieszać przez kilka minut.7) Mieszając, stopniowo dolewać gorący
wywar,za każdym razem czekając, aż się wchłonie.8) Skończyć dodawanie
bulionu, gdy
ryż będzie jeszcze al dente,a risotto będzie miało kremową konsystencję.9) Doprawić sporą ilością
pieprzu i dodać
starty ser.10) Wymieszać i podawać posypane chrupiącym
salami i
startym serem.Czas przygotowania: 40 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 550 kcal