Wykonanie

Kolejny przepis niezastąpionego
Gina D'Acampo (z ksiązki "Buonissimo!"). Tym razem na
żeberka, które "chodziły mi po głowie" już od jakiegoś czasu. To niezbyt zdrowy rodzaj
mięsa, ale jakże pyszny i należny każdemu człowiekowi raz na kiedy;) Te są pieczone w
syropie klonowym,
sosie sojowym i
soku jabłkowym z dodatkiem świeżego
rozmarynu i całych ząbków
czosnku, które pysznie się karmelizują i wprost rozpływają w ustach. Musicie spróbować!
Mięso jest miękkie, a jednocześnie z wierzchu lekko chrupiące, bardzo aromatyczne i mistrzowsko doprawione. Słodko-słone połączenie znów się sprawdza.
Żeberka pieczone w
syropie klonowym z
rozmarynem- 8
żeberek wieprzowych (ok. 900g)-
sól,
pieprz- 2 łyżeczki
oliwy- 1 1/2 łyżki
syropu klonowego- 1 łyżeczka posiekanych świeżych listków
rozmarynu- 2 łyżeczki
sosu sojowego- 5 łyżek naturalnego
soku jabłkowego- 3 ząbki
czosnku, nieobrane1)
Żeberka podzielić na sztuki i włożyć do miski.2) Doprawić
solą i
pieprzem i dodać pozostałe składniki.3) Dokładnie wymieszać i wetrzeć marynatę w
mięso.4) Wstawić do lodówki na 15 godzin, mieszać i wcierać marynatę w miarę możliwości co kilka godzin.5) Po tym czasie wyjąć miskę z lodówki i rozgrzać piekarnik do 200 st. C.6) Rozłożyć
żeberka w formie lub na blasze wyłożonej folią aluminiową i przykryć drugim jej kawałkiem.7) Piec na środkowym poziomie przez 15 minut, zdjąć folię i piec dalsze 30 minut.8) Odwrócić
żeberka i piec jeszcze 45 minut, po czym natychmiast podawać.Czas przygotowania: 2 godziny + marynowanieLiczba porcji: 2