Wykonanie

Dziwnym trafem zapomniałam o tej
sałatce i na blogu pojawia się dopiero teraz, mimo że robiłam ją już jakiś czas temu. Mam nadzieję, że jeszcze gdzieś znajdzie się
nektarynki, a jeśli nie, to przepis na następny sezon jak znalazł;) Jest naprawdę nadzwyczajna! Kilka składników (ale za to jakich), 10 minut, a taki efekt. Smakuje świeżo i oryginalnie, jest do tego całkiem sycąca i zdrowa. Zdecydowanie godna polecenia.
Sałatka z
nektarynek i
mozzarelli z
bazylią i piniolami- 2
nektarynki- 250g
mozzarelli (light)- kilka dużych liści
bazylii- 2 łyżki
oliwy- 1 łyżka
białego octu winnego-
sól,
pieprz- 2 łyżki pinioli, uprażone1)
Nektarynki pokroić na cząstki i ułożyć na talerzu.2)
Mozzarellę pokroić w kostkę i rozłożyć na nektarynkach.3) Wymieszać
oliwę,
ocet winny,
sól i
pieprz.4) Liście
bazylii podrzeć na kawałki i rozłożyć na wierzchu.5) Posypać orzeszkami piniowymi i podawać.Przepis, trochę zmieniony, pochodzi z książki "Kuchnia wegetariańska" Nicoli Graimes.Czas przygotowania: 10 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 385 kcal