Wykonanie

Kolejny błyskawiczny, bezproblemowy przepis na coś słodkiego na wynos. Wystarczy
mieć 5 składników, by przygotować naprawdę smakowite miniserniczki, które mogą być świetną przekąską do zabrania lub zjedzenia w domu - ja posmarowałam je pysznym domowym
dżemem z
pomarańczy z
goździkami, który dostałam od koleżanki :) Dobrze się z nimi komponował, ale same też były pyszne, a do tego całkiem zdrowe i niezbyt kaloryczne, dlatego mogą być alternatywą chociażby dla muffinek, pieczonych w takiej samej formie (choć one też mają oczywiście swoje lżejsze wersje - polecam np. te i te :D).- 500g
ricotty- 120g
cukru pudru- 1 mały
banan- 3
jajka- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej1) Dokładnie zmiksować
ricottę z
cukrem pudrem.2) Dodać rozgniecionego
banana i
jajka,a następnie
mąkę; zmiksować.3) Przelać masę do 12 foremek namuffinki, wyłożonych papilotkami.4) Piec w temperaturze 160 st. C przez ok. 20 minut.5) Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba sztuk: 12Kaloryczność jednej porcji: 145 kcal