Wykonanie
Brownies oczywiście też może
mieć swoją zdrowszą wersję, a ja lubię zdrowsze wersje, więc taką przygotowałam;D Może nie jest specjalnie dietetyczna, ale na pewno pozbawiona wielkich ilości
masła i
cukru, jakie zwykle zawierają ciasta tego typu. Przepis pochodzi z książki Billa Grangera "Nakarm mnie". Odrobinę go zmieniłam, a brownies podałam z
puddingiem waniliowym, który pasował idealnie do tego ciężkiego, wilgotnego ciasta. Serdecznie polecam:)- 140g
masła- 150g drobno posiekanych
daktyli- 60g
cukru (najlepiej brązowego)- 60g
kakao (o obniżonej zawartości tłuszczu)- 90g
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 3
jajka- 1 łyżeczka esencji waniliowej1) Roztopić
masło, zdjąć z ognia, wmieszać
daktyle i odstawić.2) Do dużej miski przesiać
kakao,
mąkę i
proszek do pieczenia, dodać
cukier.3) W mniejszej misce ubić
jajka z esencją
waniliową.4) Wmieszać
masło z
daktylami i połączyć z suchymi składnikami.5) Przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczeniakwadratowej formy o
boku ok. 21cm.6) Piec w temperaturze 160 st. przez 20-25 minut.Czas przygotowania: 40 minutLiczba porcji: 12Kaloryczność jednej porcji: 210 kcal