Wykonanie
Te
ciasteczka są lepsze od
chałwy! Oczywiście nie wszyscy ją lubią, ale napisałam przecież, że są od niej lepsze;D Nie są tak zapychające i przeraźliwie słodkie, za to bardzo
sezamowe, wyjątkowo kruche i rozpływające się w ustach. Przepis pochodzi ze strony Davida Lebovitza, który poprosił o niego pewną blogerkę z Izraela.
Ciasteczka od razu mi się spodobały, bo nie przypominają żadnych dostępnych w sklepie. Smakują naprawdę dobrze, szkoda, że już mi się kończą;)
sezamowo-
migdałowe- 140g zwykłej
mąki- 140g
mąki pełnoziarnistej- 70g mielonych
migdałów- 150g
cukru (użyłam 130g)- szczypta
soli- 150g zimnego
masła- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 2 łyżki
wody- 200g tahini1) Wymieszać
mąkę,
migdały,
cukier i
sól.2) Dodać pokrojowe w kostkę
masło i rozetrzeć.3) Dodać esencję
waniliową,
wodę i tahini.4) Wyrobić gładkie ciasto.5) Formować małe kulki, układać na blasze wyłożonejpapierem do pieczenia i rozpłaszczyć palcami.6) Piec w temperaturze 175 st. C przez 15-20 minut.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba sztuk: 55Kaloryczność jednej sztuki: 75 kcal