Wykonanie
Bakłażan ma swoje wymagania. Chyba że to nieprawda i wcale nie trzeba go pozbawiać goryczki (bardzo proszę mnie uświadomić w tej kwestii;))W każdym razie, ja jeszcze nie odważyłam się nie posypywać go
solą. Dlatego to danie potrzebuje trochę czasu, ale samo w sobie jest wyjątkowo proste do wykonania. Powstało z potrzeby chwili i to połączenie okazało się bardzo udane.Gnocchi z
bakłażanem,
szynką i
rukolą- mały
bakłażan- 50g
szynki- 500g gnocchi- garść
rukoli-
sól,
pieprz-
starty ser na wierzch
Bakłażana pokroić w kostkę, umieścić w sitku, posypać
solą i odstawić na pół godziny.
Szynkę pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni, w tym czasie ugotować gnocchi.Do
szynki dodać wypłukanego
bakłażana i dusić do miękkości.Dorzucić gnocchi, część
rukoli i doprawić.Na koniec dodać resztę
rukoli i zetrzeć na wierzch trochę
sera.

Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba porcji: 3Kaloryczność jednej porcji: 340 kcal