ßßß Cookit - przepis na Gnocchi z bakłażanem, szynką i rukolą

Gnocchi z bakłażanem, szynką i rukolą

nazwa

Wykonanie

Bakłażan ma swoje wymagania. Chyba że to nieprawda i wcale nie trzeba go pozbawiać goryczki (bardzo proszę mnie uświadomić w tej kwestii;))W każdym razie, ja jeszcze nie odważyłam się nie posypywać go solą. Dlatego to danie potrzebuje trochę czasu, ale samo w sobie jest wyjątkowo proste do wykonania. Powstało z potrzeby chwili i to połączenie okazało się bardzo udane.
Gnocchi z bakłażanem,
szynką i rukolą
- mały bakłażan
- 50g szynki
- 500g gnocchi
- garść rukoli
- sól, pieprz
- starty ser na wierzch
Bakłażana pokroić w kostkę, umieścić w sitku, posypać solą i odstawić na pół godziny.
Szynkę pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni, w tym czasie ugotować gnocchi.
Do szynki dodać wypłukanego bakłażana i dusić do miękkości.
Dorzucić gnocchi, część rukoli i doprawić.
Na koniec dodać resztę rukoli i zetrzeć na wierzch trochę sera.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 340 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2011/09/gnocchi-na-poszybko.html