Wykonanie

O tym co do pracy wziąć, by się najeść. Wersja do zjedzenia na ciepło, jeśli warunki zaplecza socjalnego w pracy pozwolą na odgrzanie, i na zimno.
Pomidor w tej wersji smakuje wyśmienicie, bo był wcześniej zapuszkowany, innego wyjścia o tej
porze roku nie było...Przepis:
makaron spaghetti - 100 g suchego
pomidory w puszce - 400 ml
marchewka - 1 sztuka3 łyżki
oliwek Kallamata (więcej info...)
przyprawy:
oreganoPewnie już wiecie co z tym zrobić? :) Szybko, łatwo i myślę,że smacznie jeśli ktoś lubi
makarony z sosami.Z uwag :
marchewka była dodana ugotowana i pokrojona w paski, a
potem wrzucona do sosu. Rozliczenie porcji jest na lunch, także będzie to pomniejszona porcja.Rozliczmy 1 porcję tego posiłku:Energia: 270 kcal
Białko: 8,7 gWęglowodany: 54 , 8 gTłuszcz: 4 , 65 gWitamina A: 1884 , 5 mcgBłonnik: 7 , 95 gNa pewno zauważyliście,że wartość energetyczna porcji nie jest duża, biorąc pod uwagę obecność
makaronu. Jednak porcja obiadowa, czyli bardziej sycąca, i ta na zdjęciu, zawiera 540 kcal. Oczywiście nie jest to żaden dramat, ale istnieje różnica w zastosowaniu potrawy i
porze zjedzenia.Ilość tłuszczu w tym daniu, to w większości zasługa
oliwek (2,8g/na porcję), gramatura błonnika bez zarzutu, jak na jeden z 5 posiłków w ciągu dnia. :)I na koniec witamina A (właściwie w tej potrawie, to prowitamina A), piękna i zdrowa skóra, można
rzec z jednego posiłku! Otóż, zapotrzebowanie dzienne spełnione jest niemalże dwukrotnie (1884,5 mcg), przykład dla grupy osób dorosłych >20 r.ż. Dzieje się tak za sprawą przede wszystkim
marchewki i
pomidorów. Oczywiście witamina A to także dobry wzrok, i antyoksydant.Także dba o Nas od wewnątrz i na zewnątrz.Smacznego!