ßßß
Bananowe śniadanko? Słodkie placuszki bez dodatku cukru. Można jeść na ciepło, akurat pora roku sprzyja,a jak ktoś woli może zabrać do szkoły, pracy w pojemniku, i zjeść ostudzone. Nie tracą na smaku i wartości.Przepis na ciasto do placków:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej1 całe jajko (kl.M)1 szklanka mleka (1,5%)2 łyżeczki syropu z pędów sosnyWszystkie składniki wymieszać ze sobą, powinna powstać gładka masa, gęsta, przypominająca śmietanę 30%.Na końcu dodać 3 średnie banany. Pokrojone w plasterki. Im ciemniejsze skórki bananów, tym słodsze placki Wam wyjdą :) Wymieszać bardzo delikatnie banany z ciastem. Polewać na patelnię teflonową, bez tłuszczu, pod przykryciem, na małym ogniu. Zrumienić z obydwu stron.Podawać z pokrojonymi orzechami włoskimi.Niesamowite zaskoczenie dają plasterki bananów "znalezione" w placku podczas konsumpcji, bo rozpływają się na podniebieniu, i są bardzo słodkie.Przepis na 3 bardzo sycące porcje!Próbujcie, oceniajcie :)I oczywiście komentarz do wartości odżywczych dla 1 porcji:Energia: 418 kcalBiałko: 9 gBłonnik: 4 , 1 gOmega 3: 0 , 58 mgPotas: 782 mgSugerując się kalorycznością porcji, proponuję wybrać ten posiłek na I śniadanie, lub kolację. Z naciskiem na I śniadanie :) W przypadku osób na diecie redukcyjnej jest to propozycja na obiad.Największym źródłem białka w tym przepisie jest jajko w stosunku do niskiej masy produktu. Zaraz po nim mleko. Za to na ilość błonnika w plackach najbardziej wpływa banan.Znajdziecie w swojej porcji bardzo dużą porcję potasu, który pobudza wydzielanie insuliny i uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Dawka potasu spełnia 22,3% RDA . Pamiętajcie,że potas wraz z sodem i chlorem regulują gospodarkę wodną w organizmie, która wpływa na masę ciała.I słówko o syropie z pędów sosny, który wzmocni Waszą odporność podczas sezonu grypy i przeziębień, zawiera witaminę C, flawonoidy (związki o działaniu przeciwzapalnym i rozkurczowym) i gorycze (substancje o działaniu wzmacniającym i uspokajającym).