Wykonanie
Ulubiona potrawa z dzieciństwa mojego
męża.Ja również zakochałam się w niej kilka lat temu, kiedy cała rodzina zjechała się do dziadka "na przecieruchy"Ja uwielbiam odsmażane, z
cebulką albo
jajkiem sadzonym, przepyszne!Składniki:1 kg
ziemniaków0,5 kg
mąki pszennejłyżeczka
solitłuszcz do odsmażeniaPrzygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć na małych oczkach, nie wylewać
wody. Pozostawić na wierzchu az trochę ściemnieją.Dodać
mąkę i dokładnie wymeiszać.W garnku zagotować
wodę z
solą. Dwiema łyżkami formować nieduże kluseczki i wkładać do wrzątku. Zamieszać.Gotować około 5 minut, hartować zanurzając na sekundę w zimnej wodzie.Po wystudzeniu pokroić na "kopytka" i odsmażyć na
olejuSmacznego!
