ßßß
Składniki:4 opakowania herbatników2 puszki kajmaku (nie z lodówki)2 kg jabłek2 galaretki cytrynowe250 g mascarpone650g śmietany 36%1/3 kostki masła1 opakowanie żelatyny2 płaskie łyżeczki cynamonuPrzygotowanie:Blaszkę wyłożyć herbatnikami i rozsmarować na nich 1 puszkę kajmaku (najlepiej to robić silikonową szpatułką). Na kajmaku ułożyć drugą warstwę herbatników. Odstawić ciasto do lodówki.Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Wrzucić jabłka i smażyć aż się będą rozpadać (koło 15 minut). Dodać cynamon i jeszcze chwilę przesmażyć. Na koniec wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. pozostawić do ostudzenia. Ostudzone jabłka przełożyć do blachy i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Żelatynę wsypać do szklanki i zalać do 1/4 wysokości zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje zalać do 3/4 wysokości wrzątkiem i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia.Mascarpone wymieszać z kajmakiem (można użyć małych obrotów miksera). Trochę masy przełożyć do wystudzonej żelatyny i rozmieszać. Powoli wlewać żelatynę do masy stale mieszając.Śmietanę ubić. Porcjami dodawać do masy kajmakowej stale mieszając do uzyskania jednolitego kremu.Krem przełożyć na jabłka i odstawić do całkowitego stężenia.Ciasto dowolnie udekorować: u mnie płatki migdałowe i liście oraz kwiaty mięty.Smacznego!