Wykonanie
Dziś zapraszam na rewelacyjny jabłecznik z
kajmakiem. Z pewnością to jedno z moich ulubionych ciast (a samo wiecie, że robię ich sporo).
Słodycz kajmaku pięknie się komponuje z nieco kwaśniejszą (ale nie kwaśną) warstwą
jabłkową.Przy okazji przepisu na jabłecznik przypomnę Wam, że nasze
jabłka są szalenie zdrowe i powinniśmy je jeść codziennie - tym bardziej obecnie, gdy nasi sadownicy potrzebują wsparcia.

Składniki:4 opakowania
herbatników2 puszki kajmaku (nie z lodówki)2 kg
jabłek2
galaretki cytrynowe250 g
mascarpone650g
śmietany 36%1/3 kostki
masła1 opakowanie
żelatyny2 płaskie łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:Blaszkę wyłożyć
herbatnikami i rozsmarować na nich 1 puszkę kajmaku (najlepiej to robić silikonową szpatułką). Na kajmaku ułożyć drugą warstwę
herbatników. Odstawić ciasto do lodówki.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. W garnku z grubym dnem rozgrzać
masło. Wrzucić
jabłka i smażyć aż się będą rozpadać (koło 15 minut). Dodać
cynamon i jeszcze chwilę przesmażyć. Na koniec wsypać
galaretki i dokładnie wymieszać. pozostawić do ostudzenia. Ostudzone
jabłka przełożyć do blachy i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Żelatynę wsypać do szklanki i zalać do 1/4 wysokości zimną
wodą. Odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje zalać do 3/4 wysokości wrzątkiem i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia.
Mascarpone wymieszać z
kajmakiem (można użyć małych obrotów miksera). Trochę masy przełożyć do wystudzonej
żelatyny i rozmieszać. Powoli wlewać
żelatynę do masy stale mieszając.
Śmietanę ubić. Porcjami dodawać do masy kajmakowej stale mieszając do uzyskania jednolitego kremu.Krem przełożyć na
jabłka i odstawić do całkowitego stężenia.Ciasto dowolnie udekorować: u mnie
płatki migdałowe i liście oraz kwiaty
mięty.Smacznego!