Wykonanie
Pewnie każdy słyszał o banoffee pie. Jest to połączenie masy toffee,
bananów i spód z
herbatników.W tej wersji jest to oczywiście deser pyszny, meeeega słodki i dość ciężki, ale ma rzeszę fanów.Ja postanowiłam zmodyfikować ten deser, tak aby po pierwsze móc go jeść, po drugie "odciążyć".Zastąpienie
bananów jabłkami skropionymi
sokiem z cytryny, to strzał w dziesiątkę! Deser nadal jest pysznie słodki, ale lekko przełamany kwaskowatym smakiem i soczystością
jabłek. Brak
bitej śmietany na wierzchu to przy okazji kilka "zaoszczędzonych" kalorii, a spód z
ciastek owsianych = brak pszenicy.Nie oszukujmy się, to i tak milion kalorii i tona
cukru, ale czasem warto zjeść coś takiego, żeby nie oszaleć ;)A oto ono:Appleffee

Składniki:200g
ciasteczek owsianych (bez pszenicy) - ja miałam
kakaowe150g
masłapół puszki masy krówkowej
jabłko - Ligolsok z 1/4
cytrynycynamonCiastka tłuczemy na okruszki.
Masło topimy i mieszamy z pyłem
ciasteczkowym. Wykładamy masę na spód tortownicy i wkładamy na 30 minut do lodówki, aż spód stwardnieje.
Jabłko kroimy w plasterki i usuwamy ogryzek. Skrapiamy je
sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.Na spód wykładamy masę
krówkową, a na to plasterki
jabłek. Oprószamy
jabłka cynamonem i gotowe.Smacznego!

