Wykonanie
Oczywiście znowu trochę oszukana, bo oryginalnie paelli się nie
miesza. Następna może już będzie bliższa tej prawdziwej, ponieważ mój najnowszy nabytek to patelnia specjalnie przeznaczona do przygotowywania tego dania. Niemniej, moja wersja jest naprawdę smaczna, podobnie jak poprzednia, którą znajdziecie tutaj - klik!Tym razem postanowiłam ją zrobić ze względu na nadmiar
pieczonego indyka, ale mimo, że powstała jako danie "resztkowe" nie umniejsza to jej walorów
smakowych. :)Paella

Składniki:szklanka
ryżuok 200g
pieczonego indykakilka różyczek ugotowanego
brokułapół puszki
kukurydzygarść posiekanych
oliwekspora garść mrożonych
maślaków, lub innych leśnych
grzybówkilka nitek
szafranu (opcjonalnie)2 litry
bulionu warzywnegooliwa (ja miałam z papryczką, aby nadać nieco ostrości potrawie)Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wsypujemy
ryż i smażymy, aż się
zrobi przezroczysty. Następnie porcjami wlewamy
bulion - na początek ok. szklanki, jak
ryż wchłonie dolewamy kolejną itd.Gdy
ryż jest jeszcze twardy dodajemy
maślaki, żeby się rozmroziły i oddały smak ryżowi.Gdy
ryż jest już praktycznie gotowy dodajemy pokrojonego
indyka,
oliwki,
brokuła,
kukurydzę i
szafran.Trzymamy całość na patelni tak długo, aż składniki staną się gorące a
ryż zupełnie zmięknie (lub będzie al dente, co kto woli
smakowo).Smacznego!

