ßßß Cookit - przepis na Miodowy łosoś w płatkach migdałowych

Miodowy łosoś w płatkach migdałowych

nazwa

Wykonanie

Już ponad tydzień minął, odkąd wróciłam z wakacji i teraz mogę ruszyć pełną parą z kolejnymi pomysłami na zdrowe dania. Zatęskniłam za moją ulubioną rybą - łososiem, więc to właśnie ona dziś trafiła na mój talerz. Przygotowałam łososia pieczonego w wersji na słodko z miodem i migdałami. Jak dla mnie, była to miła odmiana.
Składniki:
Filet z łososia – jedna porcja
1 łyżka miodu
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka oleju z orzechów włoskich
Sól himalajska
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Przygotowałam szybką, słodką marynatę. Olej wymieszałam energicznie z miodem i szczyptą soli himalajskiej. Posmarowałam marynatą łososia i zostawiłam na kilkanaście minut. Następnie posypałam zamarynowaną porcję łososia płatkami migdałowymi i wstawiłam do piekarnika na papierze do pieczenia (nie zawijałam). Łosoś był gotowy po około 20 minutach. Podawałam go z tradycyjną surówką z marchewki i jabłka.
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2014/08/miodowy-osos-w-patkach-migdaowych.html