Wykonanie
Już ponad tydzień minął, odkąd wróciłam z wakacji i teraz
mogę ruszyć pełną parą z kolejnymi pomysłami na zdrowe dania. Zatęskniłam za moją ulubioną
rybą -
łososiem, więc to właśnie ona dziś trafiła na mój talerz. Przygotowałam
łososia pieczonego w wersji na słodko z
miodem i
migdałami. Jak dla mnie, była to miła odmiana.Składniki:Filet z
łososia – jedna porcja1 łyżka
miodu1 łyżka
płatków migdałowych1 łyżka
oleju z
orzechów włoskichSól himalajskaPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Przygotowałam szybką, słodką marynatę.
Olej wymieszałam energicznie z
miodem i szczyptą
soli himalajskiej. Posmarowałam marynatą
łososia i zostawiłam na kilkanaście minut. Następnie posypałam zamarynowaną porcję
łososia płatkami migdałowymi i wstawiłam do piekarnika na papierze do pieczenia (nie zawijałam).
Łosoś był gotowy po około 20 minutach. Podawałam go z tradycyjną surówką z
marchewki i
jabłka.