ßßß Cookit - przepis na Pyzy

Pyzy

nazwa

Wykonanie

Kluski ziemniaczane mogą być przeróżne. Jeśli zmieszamy ziemniaki ugotowane z surowymi to powstaną nam przepyszne pyzy. Ich kolor zależny jest przede wszystkim od gatunku ziemniaków. Niektóre ziemniaki po starciu bardzo szybko robią się ciemne a inne długo pozostają białe.
Składniki:
kilogram ziemniaków
łyżka mąki ziemniaczanej
sól
olej
Ziemniaki obieramy. Jedną trzecią gotujemy. Resztę ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i odkładamy na sitku by obciekły z nadmiaru wody. Dobrze jest pamiętać, że na dnie wody ściekającej z przetartych ziemniaków zbiera się skrobia, więc wodę wylewamy a ten mączny osad dodajemy do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odlewamy i mielimy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z surowymi i dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Z wyrobionego ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na wrzątek (osolony i z odrobiną oleju). Kiedy kluski wypłyną należy gotować jeszcze 10 minut i wyłowić je.
U mnie pyzy były dodatkiem do włoskiej kapusty duszonej z wieprzowiną.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/11/pyzy.html