Wykonanie
Kluski ziemniaczane mogą być przeróżne. Jeśli zmieszamy
ziemniaki ugotowane z surowymi to powstaną nam przepyszne pyzy. Ich kolor zależny jest przede wszystkim od gatunku
ziemniaków. Niektóre
ziemniaki po starciu bardzo szybko robią się ciemne a inne długo pozostają białe.

Składniki:kilogram
ziemniakówłyżka
mąki ziemniaczanejsólolejZiemniaki obieramy. Jedną trzecią gotujemy. Resztę ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i odkładamy na sitku by obciekły z nadmiaru
wody. Dobrze jest pamiętać, że na dnie
wody ściekającej z przetartych
ziemniaków zbiera się
skrobia, więc
wodę wylewamy a ten mączny osad dodajemy do
ziemniaków. Ugotowane
ziemniaki odlewamy i mielimy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z surowymi i dokładnie mieszamy, dodajemy
mąkę ziemniaczaną i trochę
soli. Z wyrobionego ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na wrzątek (osolony i z odrobiną
oleju). Kiedy kluski wypłyną należy gotować jeszcze 10 minut i wyłowić je.U mnie pyzy były dodatkiem do
włoskiej kapusty duszonej z
wieprzowiną.